afvallen, afslanken, almere, gewichtsconsulent, dietist

Afvallen. 10 gezondheidsvoordelen.

Zit je te denken aan afvallen? Voordat je begint met afvallen, is het belangrijk om de gezondheidsvoordelen te weten. Afvallen biedt namelijk een flink aantal gezondheidsvoordelen. De voordelen kunnen je helpen om je te motiveren en je doel te bereiken. Misschien heb je veel overgewicht. Weet dan dat je geen 50 kilo hoeft te verliezen om de voordelen te ervaren. Een gewichtsverlies van 5 tot 10% is voldoende om te gaan genieten van de voordelen en je al veel gezonder te voelen.

1. Verminderde kans op diabetes

Een gezond gewicht reduceert de kans op diabetes. Zelfs een paar kilo maakt al het verschil. Je lichaam gaat beter op insuline reageren en het bloedsuikergehalte wordt minder.

2. Bloeddrukverlagend

Bij een hoge bloeddruk moet je hart harder werken om je bloed in je lichaam rond te pompen. Niet alleen je hart lijdt hieronder maar ook kunnen er beschadigingen optreden aan je bloedvaten. Een hoge bloeddruk kan diverse oorzaken hebben zoals teveel zoutinname en te weinig kaliuminname, de tegenhanger van natrium (zout). Kalium zit in veel groente en fruit. Mensen met overgewicht eten vaak meer zoutrijke producten en minder groente en fruit.

3. Verbetering van het cholesterolniveau

Minder slechte vetten (verzadigde vetten) en meer gezonde vetten (onverzadigde vetten) verlaagt het LDL-cholesterol en verhoogt het HDL-cholesterol. Bij een te hoog LDL-cholesterol heb je meer kans op hart- en vaatziekten.

4. Minder kans op hart- en vaatziekten

We hebben het hiervoor al genoemd. Teveel zout en teveel cholesterol leidt tot meer hart- en vaatziekten. Het buikvet (visceraal vet) is daarbij ook belangrijk. Door teveel buikvet worden de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline. En dat hebben we juist nodig om de voedingsstoffen in onze cellen te krijgen. In onze buik vinden veel processen plaats en dit wil je niet verstoren.

5. Beter slapen, minder stress

Indirect geeft stress meer risico op overgewicht en dit risico neemt dus ook weer af wanneer er minder stress ervaren wordt. Stresshormonen hebben impact op onze spijsvertering waardoor we uiteindelijk meer zullen gaan eten. Doordat de spijsvertering als het ware stil ligt, gaan er geen voedingsstoffen naar je lichaamscellen. De hersenen krijgen het signaal dat er nog meer gegeten moet worden, en dus krijg je het signaal honger. Stress leidt tot ook tot slecht slapen. Slapen leidt weer tot minder energie en minder energie leidt weer tot meer eten. Een vicieuze cirkel. Ook zijn er natuurlijk meerdere gezondheidsproblemen door overgewicht waardoor men minder goed ademt tijdens het slapen.

6. Minder rugpijn en gewrichtspijn, betere mobiliteit

Draag je dagelijks alleen al 10 kilo meer mee dan zal dit al wat met je lichaam doen. Til maar eens 10 pakken suiker op. Dat moet je lichaam iedere dag meedragen. Vooral lage rugpijn komt vaak voor en knieproblemen. Vaak heeft dit meer oorzaken, slechte houding, veel zitten, stress, te weinig beweging. Mensen met overgewicht gaan vaak steeds minder bewegen.

7. Beter zelfbeeld, meer zelfvertrouwen

Voel je goed van binnen dan zie je dat zeker aan de buitenkant. Ben je trots op jezelf, ben je minder ziek, leef je gezond, dit doet veel voor je zelfvertrouwen. Bij overgewicht voel je je vaker onzeker, denk je negatiever over jezelf, sluit je je af en ga je juist meer eten voor troost of uit frustratie.

8. Betere bloedsuikerspiegel

Door de inname van koolhydraten verhoogd je bloedsuikerspiegel. Er is overigens nog een verschil in zogenaamde langzame en snelle koolhydraten. Maar bij mensen met een slechte eetgewoonten zijn dit vaak de snelle koolhydraten. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel sneller. Om het te laten dalen, maakt het lichaam veel insuline aan. Een teveel aan insuline leidt tot een hongergevoel en bemoeilijkt de afbraak van vetten.

9. Minder huidproblemen

Gezonde voeding en afwisseling daarin zorgt ervoor dat je de juiste voedingsstoffen dagelijks binnenkrijgt. Vitaminen en mineralen helpen je lichaam gezond van binnen en buiten te houden. Transvetten en een teveel aan suiker veroorzaken het tegenovergestelde. Door gezonde voeding verminderen huidproblemen en verdwijnen ze in veel gevallen.

10. Meer energie, vrolijker en socialer leven

Al reduceer je je gewicht met 5 of 10%. Dit zal al heel veel schelen voor je gemoedstoestand. Je voelt je niet alleen fysiek lichter maar ook mentaal. Je bent minder zwaarmoedig en je hebt gezorgd dat je wat gewicht verloren hebt. Je krijgt er weer zin in.

Hulp nodig bij het afvallen?

Wil je graag ook genieten van de gezondheidsvoordelen maar wil je dit niet alleen doen? Wij bieden begeleiding om je te ondersteunen met kleine aanpassingen in je eet- en leefgewoonten. Geen rigoureuze veranderingen maar kleine stappen. Wij kunnen je net wat meer motivatie geven wanneer je het even niet ziet zitten. Zoek je een stok achter de deur? Vraag eens gratis advies aan. Je kunt het formulier hieronder invullen of laat een reactie achter.

We willen graag je woonplaats weten om je de mogelijkheden te mailen.
Volg en like ons:
Pin Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.