Afvallen, Afslanken, Almere, Voornemen

Goede voornemens? Afvallen? Meer sporten?

Het einde van het jaar nadert. Er wordt veel gesproken over nieuwe voornemens: afvallen, aankomen, spiermassa, meer naar de sportschool, minder geld uitgeven, stoppen met roken, stoppen met drinken. Alle nieuwe ideeën worden vooruit geschoven.

Nu even deze gezellige tijd uitzitten, lekker eten, gezellig bij de kerstboom, gezellig met de familie, kadootjes, drank, vuurwerk en dan aan de slag. Nog niet nu beginnen aan je het nieuwe voornemen, maar 1 januari of beter nog de eerste werkweek, vaak wanneer de kinderen weer naar school gaan.

Er vindt een mentale voorbereiding plaats. Afbouwen van oude gewoonten en voorbereiden op verandering. “Ja. Dit jaar ga ik afvallen en meer sporten. Het is over. Ieder jaar weer hetzelfde gedoe.” Maar hoe ga je het deze keer nu volhouden? Hoe ga je nu zorgen dat je deze keer wel gaat afvallen en je wekelijks in de sportschool gaat bevinden. Je omgeving vraagt zich dit vast ook af.

Ons advies: stop met diëten!

Ja, je leest het goed. Stop met afvallen. Stop met meer sporten. Word je niet moe van jezelf? Ieder jaar weer? Of gekker nog, meerdere keren per jaar hetzelfde voornemen. Als je vakantie er aan komt, na je vakantie, het nieuwe jaar…. Wanneer ga je het nu eens daadwerkelijk doen en het ook daadwerkelijk volhouden?

We hebben maar één oplossing. Stop met die goede voornemens! Gooi ze in de prullenbak. Zonde van je tijd! Steeds maar gefrustreerd zijn over de dingen die niet lukken. Of het lukt een aantal weken of maanden en dan kom je weer aan. Pfff, om moe van te worden. Eén troost, je bent de enige niet. Lang niet de enige. De helft van de Nederlanders heeft waarschijnlijk hetzelfde voornemen. Afvallen en meer sporten.

Leer een nieuwe gewoonte aan

Het is tijd om een definitieve verandering door te voeren. Het hoeft allemaal niet in één keer. Het hoeft ook allemaal niet direct. Neem je tijd. Je bent ook niet in één dag de fout in gegaan. Er zijn jaren overheen gegaan om je deze ongezonde gewoonten eigen te maken. Rotsituaties in je leven, obstakels, verdriet, zwangerschappen, samenwonen, gewoon luiheid…. whatever… Het geeft ook allemaal niet maar het is wel tijd voor verandering.

Het is tijd voor verandering maar geen grote verandering. Je bent al zolang bezig, het hoeft nu ook niet meer snel, maak kleine veranderingen en leer je zelf een nieuwe gewoonte aan. Ontbijt je nooit in de ochtend? Leer om te ontbijten. Sla je altijd lunch over of eet je in het bedrijfsrestaurant of buiten met al die lekkere dingen? Denk eens na, wat voor lekker dingen kan je allemaal voor je lunch meenemen of kopen? Ja, kopen, want al die snacks kosten ook geld. Plan het een dag of twee dagen van tevoren en probeer dit eens een aantal weken vol te houden.

Of wil je meer bewegen? Denk eens na. Wat wil je? Wil je met een groep meedoen? Wil je echt wat bereiken in de sportschool? Of wil je gewoon één keer per week wat doen? Wil je wandelen? Ga er eens goed voor zitten. Wat wil je nu eigenlijk? Pak het aan en start. Eén keer per week is voorlopig voldoende. Leer het aan. Op maandag ga je altijd wandelen. Op maandag ga je altijd naar de sportschool. Het maakt niet uit wat er gebeurt maar om 20.00 uur sta je in de sportschool of start met je met je wandeltocht van een uur. Plan het in en maak het belangrijk.

Maak jezelf belangrijk

Jij moet nog jaren met jezelf door. Ja toch? En dat wil je niet met overgewicht en stram met je scootmobiel. Nee, ga er wat aan doen. Zorg dat je fit wordt, minder gewicht hebt, gezond leeft, lekkere gezonde leefgewoonten hebt. En natuurlijk mag je gewoon je alcohol of je frietje. En dat een aantal dagen lang. Als je er daarna maar weer mee stopt. Hou de balans in je leven.

Je wordt hier niet alleen zelf fitter, gezonder en gelukkiger van maar ook je omgeving, je kinderen, je partner, je collega’s…. Je moet nog jaren mee in dat lichaam van je. Het beste wat je nu kunt doen is kleine aanpassingen maken om gezonder te worden, je verouderingsproces een beetje vertragen. Hou het klein. Die rigoureuze veranderingen zijn in het verleden ook niet gelukt. Tenzij je nu zo supergedisciplineerd bent…

Hou het simpel, kleine stappen en doe het vooral voor jezelf. Jij bent belangrijk!

Volg en like ons:
Pin Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.