Kies-ik-gezond-Ingredientenchecker-Voedingscentrum

‘Kies ik gezond’-app: De ‘Ingrediëntenchecker’

Heb je een allergie of intolerantie waar je rekening mee wilt houden? Dan is dit een enorm handig app van het Voedingscentrum. Je kunt diverse ingrediënten instellen waar je op wil letten, bijvoorbeeld ‘vlees’, ‘vis’ of ‘vegetarisch’. Het geeft informatie over de samenstelling van een voedingsmiddel en of deze voldoet aan de criteria van de Schijf van Vijf.

Persoonlijke data ‘Kies ik Gezond?’-app

De ‘Kies ik Gezond?’-app is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het heeft als doel om je te helpen met het maken van een gezonde voedselkeuze. De data is afkomstig uit diverse databanken van diverse fabrikanten en supermarkten. Wij dachten gelijk aan “En wat gebeurt er dan met je persoonlijke data?”. Gelukkig, fijn om te weten. Je gegevens worden niet aan derden verkocht of ter inzage ingegeven.

Registratie en voorkeuren

Het registreren gaat eenvoudig. Bij de eerste stap wordt er gevraagd of je op bepaalde voedingswaarden wil letten. Kies je één van de voedingswaarden dan krijg je dit altijd direct na het scannen of zoeken van een product in beeld.

Vervolgens kan je kiezen of je wilt zien of ergens vis of vlees in zit of ‘volledig vegetarisch, ook zonder ingrediënten van het gedode dier. Denk aan gelatine uit slachtafval of kaas gemaakt met stremsel uit de maag van een kalf. Ook bij sommige E-nummers kan dit het geval zijn. Een voorbeeld is E210 (karmijnzuur), een kleurstof gemaakt van luis. Soms is het niet helemaal duidelijk en dan wordt dit aangegeven met een vraagteken. Met ‘sporen van’ of kruisbesmetting houdt de app geen rekening omdat er geen betrouwbare informatie van is. Het is een richtlijn.

Het geeft verder ook nog een mogelijkheid om andere ingrediënten te selecteren zoals suiker, melk, gluten, noten, pinda’s etc. Verder kun je ook aangeven of je alleen maar A-merken wilt zien of welke producten van welke supermarkt je voorkeur heeft.

Via zoeken of scannen kun je producten opzoeken en vergelijken.

Delen met de Eetmeter

Maak je gebruik van de Eetmeter van het Voedingscentrum dan kun je informatie delen. Wanneer je de ‘Mijn Eetmeter’-app ook op je telefoon hebt geïnstalleerd dan verschijn er een deelknop in het menu onder de ‘+’ . Door een product als favoriet te delen kun je het in de ‘Mijn Eetmeter’-app snel terugvinden bij het invoeren van je dagboek.

Gebruik jij al de ‘Kies ik Gezond?’-app ? Laat je ervaring hier achter zodat dat anderen dit ook kunnen lezen.

Volg en like ons:
Pin Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *