Vitamine C, gezondheid, weerstand, Corona

Vitamine C. Doe er je voordeel mee.

Vitamines zijn stoffen die geen energie leveren, maar ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid, groei en ontwikkeling. Vitamine C of anders genoemd ascorbinezuur, is één van de bekendste vitamine. Het is een wateroplosbare vitamine en wordt niet opgeslagen in het lichaam.

Vitamine C is in de eerste plaats belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Het zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening.

Vitamine C is verder een antioxidant, het is nodig voor de vorming van bindweefsel en beschermt het lichaam samen met vitamine E tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen schade aanrichten aan de huid en het bindweefsel en spelen een rol bij verouderingsprocessen. Ook bevordert vitamine C de opname van ijzer.

Hoeveel vitamine C heb je nodig?

Adviezen over hoeveel vitamines en mineralen we per dag nodig hebben worden opgesteld door de Gezondheidsraad.

Kinderen
6 – 11 maanden20mg
1 – 2 jaar25mg
2 – 5 jaar30mg
6 – 9 jaar40mg
Mannen
9 – 13 jaar50mg
14 – 70 jaar en ouder75mg
Vrouwen
9 – 13 jaar50mg
14 – 70 jaar en ouder75mg
Zwangere vrouwen85mg
Vrouwen die borstvoeding geven100mg
Bron: Voedingscentrum

Vitamine C en stress

Het is wetenschappelijk aangetoond dat vitamine C het negatieve effect van stress op je immuunsysteem vermindert en helpt bij vermoeidheid, depressie en angstgevoelens.

Daarnaast verlaagt het stoffen die chronische ontstekingen stimuleren, bestrijdt vitamine C virussen en stimuleert het ontgiftingsprocessen.

Vitamine C helpt zowel de fysieke als de psychologische effecten van stress te verminderen. Een aantal onderzoekers menen dat vitamine C een essentieel onderdeel is van stressmanagement.

Vitamine C en Corona

De toediening van extra grote hoeveelheden vitamine C bij de behandeling van coronapatiënten op de intensive care blijkt positieve resultaten op te leveren. Ze herstellen sneller dan patiënten die geen vitamine C kregen.

Een en ander komt naar voren uit een onderzoek dat gedaan is door onderzoekers uit Shanghai in het Ruijing-ziekenhuis. In de studie werden vijftig van de 358 coronapatiënten, met gemiddelde tot ernstige klachten, behandeld met tien tot twintig gram extra vitamine C per dag. De hoeveelheid vitamine C werd intraveneus toegediend en afhankelijk van de reactie van de patiënten geleidelijk opgevoerd. De met vitamine C behandelde groep had een gemiddeld vijf dagen kortere opnametijd dan de rest van de patiënten in het ziekenhuis. De gemiddelde opnameduur was dertig dagen.

De resultaten werden afgelopen woensdag naar buiten gebracht door dokter Richard Cheng tijdens een webinar van het Amerikaanse Nationaal Kanker Instituut. Het had als thema de therapeutische regeling van het immuunsysteem bij kanker en infectie. ‘Als je het mij vraagt, dan is een hoge toediening van vitamine C bij coronapatiënten de sleutel tot preventie en behandeling van corona’, beweert Cheng, die zijn stellingname eind maart ook publiceerde in het tijdschrift Medicine in Drug Discovery.

Bron: VoedingNu

Waar zit vitamine C in?

De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn groente, fruit en aardappels. Sinaasappels, aardbeien en boerenkool bevatten enorm veel vitamine C. Een sinaasappel bevat per 100 gram 53,2 mg vitamine C. Aardbeien bevatten per 100 gram 64 gram vitamine C. Boerenkool bevat per 100 gram en 120 mg vitamine C.

Vitamine C zit ook in veel koolsoorten, kiwi’s en rood fruit zoals bessen en aardbeien.

Vitamine C is een onstabiele stof die wordt vernietigd door koken en blootstelling aan licht.

Is het nodig om extra vitamine C te nemen?

Het lichaam kan de meeste vitaminen niet zelf aanmaken, dus we moeten deze uit voeding halen. Wanneer je dagelijks gemiddeld volgens de Schijf van Vijf eet dan zullen er geen tekorten ontstaan.

Veel (top)sporters gebruiken supplementen met (extra) vitaminen. Er is nog veel onduidelijkheid over het nut hiervan.

Kan je teveel vitamine C nemen?

Voor vitamine C is er geen maximale veilige dosis vastgesteld. 

Een teveel aan vitamine C zal met de urine het lichaam verlaten. Dit heeft een grotere belasting van de nieren tot gevolg. In het verleden werd gedacht dat hierdoor het risico op de vorming van nierstenen groter was, maar dit is nooit bevestigd in onderzoek.

Daarnaast heeft vitamine C in grote hoeveelheden (meer dan 1500 mg) een remmend effect op de absorptie van koper. Het remt de opname van koper in de darm. Het verhoogt wel de absorptie van ijzer, waardoor er een grotere kans is op een teveel aan ijzer.

Wanneer je een dagelijkse hoeveelheid van meer dan 1000 milligram vitamine C inneemt dan kan dit leiden tot darmklachten en kan het laxerend werken.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine C?

Een tekort aan vitamine C zorgt in de eerste plaats voor verminderde weerstand, een vertraagde wondgenezing en opbouw van bindweefsel.

De meest bekende ziekte als gevolg van een vitamine C-tekort is scheurbuik, vroeger berucht bij bemanningen van zeilschepen op lange routes. De verschijnselen van scheurbuik zijn eerst gewichtsverlies, slapeloosheid, grote vermoeidheid en een verminderde weerstand. Daarna tandvleesbloedingen en andere inwendige bloedingen. In een nog later stadium wanneer er sprake is van een zeer ernstig vitamine C tekort, vallen de tanden uit, waardoor het tandvlees nog verder achteruit gaat.

Volg en like ons:
Pin Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *