Zwanger_Fitness_Almere_Zwangerschap

Zwanger zijn en fitness. Gezond of ongezond?

Ben je zwanger en zit je te twijfelen of je wel of niet aan fitness mag doen? Het zal misschien nog veel mensen verbazen maar je absoluut aan fitness doen wanneer je zwanger bent. Het is zelfs beter om regelmatig aan fitness te blijven doen tijdens je zwangerschap. Ja, het wordt juist aangeraden!

Een bevalling is niet alleen emotioneel ingrijpend maar ook fysiek doet het een flinke aanslag op je lichaam. Er wordt altijd gezegd 9 maanden zwanger en 9 maanden ontzwangeren. Nou, inderdaad! Fitness zal je juist helpen om sneller te herstellen van je zwangerschap en je bevalling.

Een sterke ‘core’

Tijdens je zwangerschap wordt je kindje groter en ontstaat er een flinke druk op je buik en andere organen van binnenuit. Dit is vaak erger wanneer je al wat overgewicht hebt. Een sterke ‘core’ is daarbij belangrijk.

Je ‘core’ bestaat met name uit je rugspieren, je buikspieren en je bekkenbodemspieren. Deze spieren zorgen je hele leven lang als een stabilisator en helemaal tijdens je zwangerschap.

Tijdens je zwangerschap komt er meer gewicht aan de voorzijde wat vaak een slechtere houding veroorzaakt. Een slechtere houding veroorzaakt pijnklachten in bijvoorbeeld je onderrug.

Wanneer je je ‘core’ traint, wordt je sterker. Tijdens je zwangerschap vermindert je energie en je kracht. Door je ‘core’ te blijven trainen, behoudt je enigszins voldoende kracht tijdens het tillen van je boodschappen of andere zware activiteiten die je nog wilt/mag uitvoeren.

De juiste ‘ademhaling’

Voor het versterken van je spieren en dus ook je ‘core’, is de juiste ademhalingstechniek ook essentieel. Vaak trainen mensen door en houden hun adem doen tijdens het uitvoeren van hun oefeningen of zelfs bij het uitvoeren van activiteiten thuis.

Het inhouden van je ademhaling is niet goed voor je baby in je buik en het geeft meer druk op je bekkenbodemspieren. Teveel druk kan verslapping van de spieren veroorzaken waardoor je alleen maar meer klachten tijdens je zwangerschap en na je bevalling kan krijgen. Het kan ook een verzakking veroorzaken.

Andere voordelen van fitness tijdens je zwangerschap

De eerdergenoemde voordelen zijn al heel belangrijk. Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen.

  1. Je slaapt veel beter als je een paar keer per week traint.
  2. Je bent meer ontspannen.
  3. Het is vaak ook een ‘momentje’ voor jezelf. Helemaal als je nog een kleintje thuis hebt lopen en je overdags (nog) werkt.
  4. Je bent vrolijker.
  5. Je wisselt ervaringen uit met anderen die zwanger of bevallen zijn. Dat zien we met name bij onze ZwangerFit-trainingen.
  6. Je krijgt en behoudt een betere houding.
  7. Het helpt je je balans en je kracht behouden.
  8. Het bevordert je herstel maar het zorgt er ook voor dat je later weer makkelijker mee kan doen met de reguliere trainingsprogramma’s

Wil je graag sporten tijdens je zwangerschap?

Onze ZwangerFit-trainingen richten zich op het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen. We starten met uitleg over houding, diastase en bewegingspatronen. Ook bespreken we de zwangerschap en bevalling en de gevolgen die je daar van kunt ondervinden.

We bekijken wat jouw sterke en zwakke kanten zijn en waar je meer aandacht aan kunt geven. Tijdens de trainingen werken we aan een sterke core, het versterken van grote spiergroepen en de bekkenbodemspieren. Dit alles door middel van functionele bewegingen.

Ook maak je elke week kennis met wat basis fitness-oefeningen. Het PowerMama Programma is samengesteld door de Core Academy en is afgestemd met een verloskundige en een bekkenfysiotherapeut. De trainingen worden gegeven door een gecertificeerde trainer Sharon van Unen, die gespecialiseerd is in sporten tijdens en na de zwangerschap.

Wil je je aanmelden voor een proefles of eerst meer informatie? Ga dan naar onze ‘ZwangerFit‘-pagina.

Zwanger, bevallen, verloskundige, afvallen, fitness, almere

PowerMama is een geregistreerd licentieprogramma dat ontwikkeld is door Core Academy. De trainingen worden gegeven door gecertificeerde pre- en postnataal fitness specialisten die door Core Academy zijn opgeleid. Alleen organisaties met een actieve licentie mogen de naam, het woordmerk en het beeldmerk gebruiken. Meer informatie: www.coreacademy.nl.

Volg en like ons:
Pin Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *